Boganmeldelser
 
Krigens sidste dage - fredens første. 1945   

Krigens sidste dage - fredens første. 1945


Aage Staffe

Pocket. STEP 2004.
ISBN 9788798914716
Køb hos Saxo







Forlagets beskrivelse

Bind 6 i serien af historiske temabøger med fællestitlen Terror - krig - fred i det tyvende århundrede handler om de sidste, dramatiske måneder af den tyske besættelse af Danmark. Sabotagen optrappes, stadig flere melder sig under sabotørernes »faner«, og besættelstropperne og deres danske håndlangere bliver stadig mere desperate og brutale. Af periodens mere spektakulære begivenheder beskrives bl.a. BOPAs sprængning af værnemagerfabrikken Always i Boyesgade, RAFs bombning af det tyske hovedkvarter i Shellhuset og jagten på Hipoerne, der omsider erklæres fredløse af Frihedsrådet, samt - endelig - befrielsen d. 4. maj 1945 og retsopgøret. Forfatteren mister flere kammerater og også en hel del illusioner i disse måneder, hvor der bliver tyndet hårdt ud i modstandsbevægelsens rækker.

Læs mere under Tema 1: Tyskland - Europa 1914-33-39. Du kan også søge på forfatterens navn på nettet for flere oplysninger.

Uddrag af Kapitel 2: Hvorfor sprængte BOPA Langebro?

Bensintanke; stimmungsbericht
Som krigen nærmede sig sin afslutning, kom tyskernes transportsystemer i fokus. Jernbanesabotørernes bomber bragede dag og nat, de allieredes angreb på alt rullende materiel blev sat på højeste omdrejninger. Tyskernes brændstofmangel var katastrofal for dem. Frihedsrådet gav derfor ordre til, at en lang række bensintanke skulle sprænges. BOPA og Holger Danske gik i gang, og omkring 40 tanke blev sprængt på få dage alene i København. Det var en ukompliceret opgave, teknikken var simpel. Sprængstoffet, i dette tilfælde den tyske Donarit blev proppet i cykelslanger, som var skåret over og lukket i enderne med snor. I den ene ende var detonator med lunte. I hold på tre mand drog vi så rundt, brækkede låsen op på påfyldningsstudsen, lod cykelslangen glide ned, ikke for langt af hensyn til eksplosionsfaren fra dampene, og fordi bomben ville have størst virkning, hvis også bensindampene eksploderede. Kunne man få dem til også at ryge, så det pænere ud, det gav et pænt skær på den københavnske aftenhimmel.
Når der var tændt, råbte man det sædvanlige: "Bomber - bomber" - så folk kunne nå at åbne vinduerne og dermed redde ruderne. Cykelturene rundt i København faldt jo sidst på en lang arbejdsdag, så man havde ikke brug for sovepiller, når det var fyraften. Låsene kunne være så solide, at de voldte besvær, men værst var det dog at sidde indelukket i meget lang tid over sprængstoffet, når bomberne skulle pakkes. Det endte altid med en indædt hovedpine. På Strandvejen stod en bil klodset op oven på selve tanken, og der må have været både kraft og saft i eksplosionen for bilen blev sendt op over servicestationens tag ud på Strandvejen, hvor den tog sig malerisk ud, som den stod med skrævende ben.

Pastor Schack - Simon Peters Kirke; stimmungsbericht
Af pastoren får jeg tilladelse til at oprette et depot i samarbejde med graveren og afholde møder i kirkens krypt. Som kommunist var jeg af den formening, at når krigen var ovre, måtte vi skabe et nyt og bedre samfund, derfor var det nærliggende at give kammeraterne undervisning i og oplysning om socialismen og dens velsignelser. Her fik jeg hjælp af landsretssagfører Robert Mikkelsen, men det kedede kammeraterne, og jeg fornemmede, at de opfattede det som spild af tid, men så havde vi da prøvet. Efter nogle få møder bliver pastoren skudt ned af Hipoer, og i stor hast aflyser vi og tømmer depotet. Hvorfor myrdede de ham?
I al sin nationalistiske banalitet havde hans tale ved bisættelsen af en Hipomand ikke behaget forsamlingen, det døde han af. Royal Air Force-huerne om igen, en modig handling, men hvilken virkning?

Goddav far; vi mødes under en aktion - hyggeligt
Igennem længere tid havde jeg undervist militære ventegrupper og havde endda gennemført nogle ret realistiske natøvelser i gadekampe med dem. Det var derfor ofte nemmest for mig at overnatte hos disse folk, og derfor var jeg underrettet om en aktion mod en skole, der var beslaglagt, og som næste dag sk



Flere bøger af Aage Staffe


Lignende bøger

Anmeld bogen

Skriv en anmeldelse og del dine synspunkter med andre. Forsøg at fokusere på bogens indhold. Læs vore instruktioner for mere information.

Krigens sidste dage



Din bedømmelse:  1 2 3 4 5

Indtast en overskrift til din anmeldelse (mindst 2 ord):



Indtast din anmeldelse i feltet nedenfor (maks. 1000 ord):



Anmeldelsens sprog: 

Dit navn (valgfri):



Din e-mailadresse (vises ikke, bruges kun til verificering):







Krigens sidste dage - fredens første. 1945 Din anmeldelse vil blive vist inden for fem til syv arbejdsdage.

Krigens sidste dage - fredens første. 1945 Anmeldelser, som ikke følger vore instruktioner, vil ikke blive vist.







Boganmeldelser » Krigens sidste dage - fredens første. 1945
Krigens sidste dage - fredens første. 1945
Krigens sidste dage - fredens første. 1945
  
Kategorier

Årspublikationer

Billedbøger

Børnebøger

Erhverv

Hobby

Husdyr & Have

Krop & sind

Kultur

Mad, vin

Naturen

Naturvidenskab

Ordbøger

Paperbacks

Rejse, geografi

Samfund

Skole- & lærebøger

Skønlitteratur

Sport

Tegneserier

Værker





Boganmeldelser | Hjælp & support | Om os


Bokrecensioner Boganmeldelser Bokanmeldelser Kirja-arvostelut Critiques de Livres Buchrezensionen Critica Literaria Book reviews Book reviews Recensioni di Libri Boekrecensies Critica de Libros
Boganmeldelser