Boganmeldelser
 
Fugle i frostvejr   

Fugle i frostvejr


Thøger Jensen

Hæftet. Borgen 2006.
ISBN 9788721028688
Køb hos Saxo







Forlagets beskrivelse

Ole er taget to måneder til Provence, nærmere bestemt til landsbyen Aix-en-Provence, hvor maleren Paul Cézanne boede størstedelen af sit liv med udsigt til sit foretrukne motiv, bjerget Mont Sainte-Victoire.

Egentlig var det Ellen, Oles kone, der ville af sted, men hun måtte pludselig blive hjemme for at tage hånd om en stor Francis Bacon-udstilling. Det er også Oles kone, der kan fransk, men til Oles held er naboen i Aix-en-Provence, Elizabeth, englænder - så hende kan han tale engelsk med. Elizabeths kæreste, Robert, er professionel cykelrytter - så han er næsten aldrig hjemme.

Det er vinter og landsbyen ligger nær øde hen, så Ole og Elizabeth tilbringer en del tid sammen, mens Ole prøver at finde ud af, hvorfor det er så svært at fotografere Mont Sainte-Victoire.

Fugle i frostvejr er Thøger Jensens femte bog og hans ydmyge bidrag til markeringen af 100-året for Cézannes død



Flere bøger af Thøger Jensen

Lignende bøger

Trine Munch-Mikkelsen Trine Munch-Mikkelsen Lyrisk prosa på højeste niveau   (Bedømmelse 4 ud af 5)

Handlingen i Thøger Jensens seneste roman ‘Fugle i frostvejr’ er hurtigt refereret: Skolelæreren Oles kone, Ellen, lokker ham med på en to måneders tur til Provence. Hun elsker Frankrig og alt fransk, han hader det. Alligevel ender det med, at Ole tager derned uden Ellen. Hun må nemlig blive hjemme for at organisere en stor Francis Bacon-udstilling.

Men turen til Frankrig er organiseret, Ole har taget orlov og vil ikke være til grin over for sine kolleger, så han havner alene i landsbyen Aix-en-Provence, hvor Paul Cézanne boede med den betagende udsigt til bjerget Mont Sainte-Victoire, som han malede igen og igen.

Men Ole bliver ikke alene. Han møder snart Elizabeth, som er englænder. Hende kan han tale engelsk med. Elizabeths kæreste, Robert, er professionel cykelrytter, så han er næsten aldrig hjemme. Det er godt.

Det er vinter og landsbyen er øde. Ole og Elizabeth tilbringer megen tid i hinandens selskab, mens Ole prøver at finde ud af, hvorfor det er så svært at fotografere Mont Sainte-Victoire. Det er diskret beskrevet. Måske er Ole forelsket. Det svælges der ikke i.

Den alvidende fortæller præsenterer os også for Oles mor, Sonja. Ole blev selv undfanget i Frankrig. Sonja var også skolelærer og sværmede for skolens Keld-pedel. Men han dansede også med andre piger, og så fik det en ende. Men der blev Ole. Det ved Ole ikke meget om, men ved bogens slutning, da Ole er kommet hjem fra Frankrig, viser Sonja Ole Kelds gravsted.

Fugle i frostvejr’ er Thøger Jensens bidrag til markeringen af 100-året for Cézannes død.

Det er en bog på 109 sider. Der er et kapitel på hver side. Mange af kapitlerne er på 15-20 linjer, så bogen er hurtigt læst. Hvert kapitel er en tekstmæssig helhed. Det er afsluttede (nærmest lukkede) tekster, som altså ikke glider over i hinanden. Alligevel danner de tilsammen et komplet billede, der fungerer som roman. Mest fascinerende ved den dejlige bog er dog de smukke enkelttekster, som sprogligt er noget af det mest lyriske, der skrives i moderne dansk prosa.

Som anmelder af så gode bøger ønsker man ofte at tilegne teksten et stort publikum, men jeg har ingen illusioner i den retning. Også Thøger Jensens femte bog vil få en begrænset, men privilegeret læserskare. Ikke fordi Jensen er vanskelig at læse. Det er han ikke, men der er ikke mange læsere til så stramme, formfuldendte værker, som betjener sig af upåfaldende, sarte virkemidler. Til gengæld må man håbe, at Jensen inden alt for længe rammes af en af de helt store litterære priser. Det har han allerede fortjent.

Fugle i frostvejr’ er Thøger Jensens hidtil bedste bog. Formmæssigt minder den om hans tidligere romaner. De har alle været korte og opdelte i disse ganske små kapitler. De har også alle været mere meditative end handlingsmættede, men har bestemt ikke været ens. Denne seneste bog er kulminationen på den bevægelse fra de små pudsige hverdagsgrotesker, som Jensen indledte sit forfatterskab med i kortprosasamlingen (jensen kalder selv teksterne for noveller) ‘I vores familie kan vi ikke lide ubåde’, og frem mod de mere lyrisk eftertænksomme tekster, som vi ser i nærværende værk. Jensen har dog ikke mistet sin humoristiske sans under vejs. Det er nok hans mindst morsomme bog, men spøgefuglen stikker alligevel næbbet frem flere steder i romanen. Læs den.

Anmeldt af Trine Munch-Mikkelsen
(Fugle i frostvejr)





Anmeld bogen

Skriv en anmeldelse og del dine synspunkter med andre. Forsøg at fokusere på bogens indhold. Læs vore instruktioner for mere information.

Fugle i frostvejr



Din bedømmelse:  1 2 3 4 5

Indtast en overskrift til din anmeldelse (mindst 2 ord):



Indtast din anmeldelse i feltet nedenfor (maks. 1000 ord):



Anmeldelsens sprog: 

Dit navn (valgfri):



Din e-mailadresse (vises ikke, bruges kun til verificering):







Fugle i frostvejr Din anmeldelse vil blive vist inden for fem til syv arbejdsdage.

Fugle i frostvejr Anmeldelser, som ikke følger vore instruktioner, vil ikke blive vist.







Boganmeldelser » Fugle i frostvejr
Fugle i frostvejr
Fugle i frostvejr
  
Kategorier

Årspublikationer

Billedbøger

Børnebøger

Erhverv

Hobby

Husdyr & Have

Krop & sind

Kultur

Mad, vin

Naturen

Naturvidenskab

Ordbøger

Paperbacks

Rejse, geografi

Samfund

Skole- & lærebøger

Skønlitteratur

Sport

Tegneserier

Værker





Boganmeldelser | Hjælp & support | Om os


Bokrecensioner Boganmeldelser Bokanmeldelser Kirja-arvostelut Critiques de Livres Buchrezensionen Critica Literaria Book reviews Book reviews Recensioni di Libri Boekrecensies Critica de Libros
Boganmeldelser